Side – hoteli

SIDE. Istorija i uživanje – Udaljenost od aerodroma: 75 km; Plaže: istočna i zapadna; Prosečna temperatura: proleće/jesen 20°C, leti 33 °C; Najveća prednost: antički lokalitet i fantastične plaže.
Ovo je „najukusniji” turistički centar, jer reč „side” znači – nar.
Side ima dve plaže – istočnu i zapadnu i ne zna se koja je bolja! Obe su peščane i imaju izuzetno dobro osmišljenu zabavu. Medjutim, najveća prednost Sidea je bogata istorija, jer se hoteli nalaze kraj – antičkog nalazišta!
Ukoliko je verovati antičkim piscima Side je bio najveća pijaca robova u Starom svetu. Moderan gradić Side razvio se kraj obale, tik uz antički grad. Side je poznat po bogatoj prošlosti, odličnim hotelima i fantastičnim plažama. Zauzima prostor poluostrva dugačkog kilometar i širokog tek nekoliko stotina metara. Naime, kada se krajem 19. veka Krit otrgao upravi Otomanskog carstva ribari muslimanske veroispovesti sa ovog grčkog ostrva osnovali su novo selo medju ruševinama antičkog grada Side. Pokušaji arheologa i turskih vlasti da ih isele nisu urodili plodom. Uostalom, u Sideu su svi narodi gradili jedni iznad drugih, pa se na jednom mestu mogu videti tragovi, čak, 12 civilizacija. Današnji stanovnici su, dakle, potomci kritskih ribara koji su sada gazde  suvenirnica, kafića, prodavnica i radnjica koje neodoljivo privlače turiste. Pored ostataka Apolonovog, Atininog ili hrama čoveku, tu se nalaze i pravoslavna vizantijska bazilika, kapija i Fontana, ali i najbolji hoteli Antalijske regije. Blizu grada nalaze i gradić Manavgat i vodopadi – nezaobilazno mesto za izlet. Tokom dana u Sideu vlada neobičan žagor turista, jer ga posećuju i gosti iz drugih delova Antalijskog zaliva. Side nudi poseban odmor: hotele koji nikoga neće razočarati, uslugu koja oduševljava goste, fantastičnu kuhinju i savršeno leškarenje na plaži. Preuzeto sa fibula.rs

Park Side hotel 3*                                  by fibula

Sun beach 3*                                           from fibula

Maya world golf 4*                                  mayaworld

Amelia beach resort 5*                           resort. bigblue

Alba queen 5*                                           alba

Sentido Turan Prince 5*                          prince

Club hotel Turan Prince world 5*            from bigblue

Sunis elita beach resort 5*                       bigblue

Side Miami beach  3*                                sidemiami

Holiday city   4*                                           holidaycity

Serenis   5*                                                    serenis